Klientberetninger om synstræningsforløb

På denne side kan du finde anmeldelser fra mine klienter om deres synstræningsforløb hos Synstræning Kolding. Der er både beretninger om hjernerystelse, piskesmæld, samsynsproblemer, læsevanskeligheder m.m.

Mine klienter fortæller...

Læs, hvad mine klienter synes om deres synstræningsforløb hos mig, ved at klikke på de grønne knapper “Vis hele beretningen”. I bunden finder du også et link til artiklen “Træn dine øjne og stil skarpt” fra Optiker Louis Nielsen, hvor jeg var på besøg og fortælle om synstræning, samt artiklen “Fangeleg satte Elons liv på pause” fra JydskeVestkysten.

Har du mistanke om, at du har synsproblemer, eller ønsker du yderligere information om synstræning, er du velkommen til at kontakte mig.

Birgittes historie
Hjernerystelse og piskesmæld

Min oplevelse med synstræning hos Eva
Den 25. september 2014 slog jeg hovedet, hvor jeg pådrog mig hjernerystelse og piskesmæld. Da jeg havde sundet mig og kommet nogenlunde til mig selv, syntes jeg, at jeg havde svært ved at se klart og tydeligt. Jeg kunne ikke holde ud at læse. Jeg fik ondt i øjnene, bogstaverne hoppede op og ned og ordene flød sammen, og jeg kunne ikke huske det, jeg havde læst. Det er jo ikke så heldigt, når jeg i mit job som underviser, skal læse meget. Jeg gik til optikeren. Mit syn havde ikke ændret sig betydeligt. Optikeren fik min historie og tilbød at tjekke mit samsyn – her lå der en udfordring. Jeg blev henvist til Eva, som er optometrist.

Den 10. marts 2015 trådte jeg for første gang ind ad døren hos Eva. Vi faldt straks i snak – jeg følte mig tryg og godt tilpas.

Første skridt på rejsen til et bedre syn var en screening. Der blev tjekket alt muligt som jeg ikke lige umiddelbart forbandt med synet.

Der blev tjekket balance – både den bevidste og den ubevidste. Jeg skulle dreje rundt om mig selv, hvilket var meget ubehagelig. Jeg magtede bare en enkelt runde, hvorefter jeg blev svimmel og fik kvalme. Eva kiggede mig ind i øjnene – og hun fortalte, at de flakkede. Jeg skulle gå balancegang på en bom, der var hævet 10 cm fra jorden. Det var meget svært og nærmest umuligt for mig. Eva gik heldigvis ved siden af og kunne støtte mig. Jeg skulle lave forskellige øvelser på gulvet. Det gik ikke lige så godt, som jeg havde forventet.

Der blev tjekket for koordinationen mellem øje/hånd. Jeg skulle gribe en bold, som Eva kastede til mig – på meget kort afstand. Selv det, var svært. Eva fortæller og forklarer hvordan, hvorfor og hvorledes det hænger sammen – gennem alle øvelser, hvilket er rigtigt rart.

Så til øvelserne, hvor øjnene er direkte involveret. en synstest som vi kender – kig på tavlen og fortæl, hvad du ser. Først med det ene øje, så med det andet – det var da nemt… det blev straks sværere, da jeg skulle bruge begge øjne samtidigt. Øvelsen: Bolden i pendulfart – min absolutte yndlings øvelse. jeg skulle lægge mig på ryggen på gulvet – en lille bold i en snor i loftet, blev sænket ned til lidt over mit ansigt. Eva skubbede lidt til bolden, så den svingede fra side til side. Jeg fik besked på at følge bolden med øjnene, men samtidig holde hovedet fuldstændigt i ro. Det var lidt svært, men rart. Jeg kunne mærke, at jeg rigtigt fik brugt musklerne i øjnene. Dejligt. Der var forskellige læsetests. Det var svært, og jeg blev ked af det. Jeg havde utrolig svært ved at få de bogstaver til at stå tydeligt frem og holde sig i ro. Der havde jeg virkelig en udfordring. Min læsehastighed var dalet til ca. andenklasses niveau – så tror da pokker, jeg syntes, det var svært at læse og huske det læste.

Vi aftalte en ny tid, og træningen gik i gang. Jeg lånte en bom med hjem og fik en lille pose med forskelligt i – blandt andet bolden. Jeg kunne træne derhjemme – skønt. Eva lagde et program, jeg skulle øve til næste gang. I posen var der også nogle kort, en pind med en snor og øvelsesbriller. Jeg var lidt spændt på, hvad jeg skulle bruge det til og ikke mindst, hvordan jeg skulle bruge det.

Der gik nogen tid, før jeg fik stillet min nysgerrighed. Kortene skulle bruges til skiftevis at stille skarpt og slappe af i øjnene. Pinden med snoren, var til at træne øjnene i smidighed. Ved siden af ”godteposen”, gav Eva mig også forskellige øvelser på computeren. Her skulle jeg træne læsehastighed. Henover de næste syv måneder var jeg hos Eva ti gange, og hver gang fik jeg et nyt og spændende program med nye øvelser, jeg kunne træne hjemme. Jeg trænede mellem 15 og 30 minutter hver dag. Som man siger: ”øvelse gør mester”.

Nogle af øvelserne var sjove, nogle var svære, nogle var umulige for mig at løse og andre gjorde ondt. Men altid fik jeg med glæde trænet og øvet mig.

Den tiende gang, jeg var hos Eva, var der EKSAMEN samsynseksamen. Jeg var meget spændt. Ikke så meget på, om det havde hjulpet (hvilket jeg var ikke i tvivl om)men mere på, hvor meget det havde hjulpet.

Resultatet var fantastik. Jeg kunne nu dreje 7 gange rundt om mig selv uden at blive svimmel og dårlig – og uden at flakke med øjnene. Min balance var fin. Mine øjne var blevet mere smidige, og kunne dreje fra side til side, op og ned og diagonalt, uden smerte. Min læsehastighed var blevet hurtigere end gennemsnitligt for voksne. SÅDAN

Hvis du har problemer med samsynet, vil jeg råde dig til at få synstræning. Det er hårdt, men det betaler sig. Jeg vil endvidere anbefale dig Eva… hun er fantastisk – hun fortæller, forklarer, guider og opmuntrer en hele vejen igennem.

Birgitte Ellingsgaard

Vis hele beretningen
Sørens historie
Samsynsproblemer

Jeg er en fyr på 28 år, da jeg kontaktede Eva for knap et år siden, var det på grund af samsynsproblemer, som jeg opdagede ved en tur til optiker. Det viste sig at jeg ikke havde brug for briller men at mit samsyn ikke fungerede optilmalt. Det har det nok aldrig gjort, da jeg gennem min barndom har haft tildens til hovedpine, blev søsyg og køresyg, men fandt desværre først problemet som 27 årig.

I de 8-9 måneder jeg gik ved Eva, rykkede det mig kolosalt meget, jeg læser til maskinmester og sidder derfor meget foran computeren eller læser. Det kunne jeg ikke lang tid af gangen før uden at få hovedpine, kløe og irritation i øjnene.

Jeg fik så en masse øvelser, og kunne stille og roligt mærke det hjalp fra gang til gang. I nogle perioder følte jeg ikke jeg rykkede mig eller det blev bedre, men når jeg så var til ”kontrol” ved Eva kunne man se at det hele alligevel var blevet bedre. I da er det så godt at jeg hverken får hovedpine, og mine øjne giver mig inden problemer i min hverdag. Jeg har heller ikke oplevet at blive køresyg, og føler i det heletaget at min syn virker optimalt.

Jeg har været utrolig glad for hvad Eva har kunne hjælpe mig med, og syntes det er utroligt hvad man kan rykke på så relativ korttid, når man tænker på hvor mange år det har været et problem for mig. Jeg vil varmt anbefale andre at kontakte Eva.

Vis hele beretningen
Vickys historie
Samsynsproblemer

Derfor valgt jeg at gå til synstræning

Jeg har altid elsket at læse, så jeg har læst mange bøger og rigtig hurtigt. Jeg havde intet problem mens jeg gik i skole, men da jeg fik elevplads på et kontor begyndte jeg at læse mindre og mindre. På et tidspunkt kontrollerede min optikker mine øjne og sagde at jeg nok skulle have glidende overgang i mine briller. Det var jeg ikke særligt begejstret for, da jeg kun var 24 år på det tidspunkt. Hun fortalte i samme omgang, at hendes egen søn havde samme problem, men at han havde været til synstræning og at det havde afhjulpet problemet.

Da jeg kom hjem begyndte jeg at søge på nettet efter synstræning i mit område. Jeg faldt over Synstræning Koldings hjemmeside og kontaktede Eva. Vi aftalte en tid og jeg mødte op med en forventning om at det var en masse papirtest osv. I stedet blev jeg sat til at balance på en bom, hoppe på et ben og dreje rundt, fik klap for øjet og skulle pege på ting, læse en tekst så hurtigt jeg kunne og finde 3D effekter i en tegning. Det var ganske enkelt vanvittig morsomt og slet, slet ikke som jeg havde forventet. Herefter aftale vi en ny tid og i mellemtiden ville Eva udforme en rapport som hun e-mailede til mig.

Ved hver ”træning” fik jeg lektier for, som jeg så skulle vise til næste gang. Det kunne være at holde balancen på bommen, dreje rundt om mig selv 5 gange uden at blive dårlig, ligge på gulvet og følge en bold (som hang i loftet) med øjnene, samt en hel masse andre udfordringer.

Det tog ca. et halvt år, og i den periode læste jeg slet ikke nogen bøger, men da vi har færdig tog jeg fat igen – og hvilken forskel! Nu kunne jeg igen pløje mig igennem den ene bog efter den anden uden at blive træt i øjnene, uden at skulle læse linjen 3 gange og uden at bogstaverne hoppede rundt. Derfor er jeg rigtig glad for det valg jeg tog for 1½ år siden, og kan kun anbefale det til andre.

Vicky´s historie okt. 2013

Vis hele beretningen
Martins beretning
Samsynsproblemer

Martin var omkring 10 år, da vi rigtig begyndte at lægge mærke til at det var svært for ham at læse længere tid af gangen, koncentrere sig om det og især at huske det han havde læst. Vi oplevede, at han læste det samme 2 gange samme dag uden at lægge mærke til det, før han skulle notere det til skolen næste dag. Hans overskud efter en skoledag var meget lille. Han kom tit hjem med hovedpine og trængte bare til ro. Han havde svært ved selv at gå igang med sine lektier, i det hele taget tro på at han godt selv kunne.

Vi tog til optiker for at få tjekket synet, da vi troede at han skulle have briller. Det skulle han ikke i første omgang, så Thomas hos Louis Nielsen lavede en test med ham hvor han konstaterede, at det muligvis var hans samsyn det var galt med.

Vi tog op til Eva og har trænet ialt ca. 8 måneder. Martin har i den tid trænet alt lige fra at ligge under en bold, sippe, lave englehop, kolbøtter og meget andet. Vi har trænet sammen med ham og vi har kunnet se fremskridt fra starten af. Nu har vi en dreng som ligger over læsehastighed i forhold til hans alder. Han har rykket helt vildt i stavning. Han kan huske hvad han læser og han går selv glad igang med sine lektier. Han har fået et meget store overskud i hverdagen og hovedpinen er helt væk.  Hans motorik har også forbedret sig en del, det ses især i hans fodbold- og håndboldspil.

Vi er super glade for at vi kom igang med synstræning. Eva er et dejligt menneske som har opmuntret Martin og givet ham troen på, at det nok skulle give resultater, bare han lavede sine øvelser hver dag. Det har altid været rart at komme hos Eva, hvor vi har fået en super behandling.

Det er ingen hemlighed at det er hårdt arbejde at gå til synstræning. Men det er det hele værd.

Fam. Ellegaard

PS: Martin vil gerne føje til at han synes der mangler at alting er blevet bedre. Det vil sige overskud, han er ikke træt, han har ingen hovedpine, han er ikke ked af det. Kort sagt alt er bare blevet fantastisk i hans øjne. Det skal lige med for at give det fulde billede af den ”lille tid” vi har investeret i hans fremtid.

Vis hele beretningen
Brev fra Julie
Samsynsproblemer

Det hele startede med , at der blev sagt til en undersøgelse på skolen, at jeg havde brug for briller.

Derefter var jeg til et tjek hos en optiker. Han vurderede at briller ikke var den rigtige løsning for mig.

Jeg havde brug for anden hjælp. Så han foreslog at jeg kunne prøve at snakke med en ang. synstræning.

 Efter en samtale med Eva fandt jeg ud af at hun faktisk kunne hjælpe med en masse ting. Jeg havde

problemer med køresyge, fik ondt i hovedet når jeg læste, havde besvær med at bedømme afstand og

brugte lang tid på mine lektier ( efter at jeg ikke har svært ved nogen fag.)

 

Så jeg ville gerne give det en chance, da jeg selv troede på Eva kunne hjælpe mig.

 Jeg startede med forskellige øvelser, som jeg skulle lave hver dag.

Jeg var i Kolding ca hver 3 uge til kontrol. Og fik så hele tiden nye øvelser med hjem.

 

I starten var det meget sjovt og der gik lidt konkurrence i den hjemme om  hvem der

kunne gøre flest rigtige, men det var også hårdt og det gjorde ondt i hovedet og øjnene..

 Efter nogen måneder var jeg ved at opgive..  Jeg synes det var træls og meget

tilovers, at jeg skulle bruge tid på det. Jeg har grædt mange tårer..

 Men vidste også godt, det var det der kunne hjælpe mig… da jeg

allerede her kunne mærke en forskel.

Så heldigvis kom jeg tilbage på rette spor og gennemførte forløbet.

 

Hvilket jeg er MEGET GLAD for i dag.

 Nu kan jeg læse uden at få hovedpine.. Jeg bliver ikke køresyg mere..

Og bruger langt mindre tid på mine lektier.

Så selvom det var HÅRDT, har det været det hele VÆRD.!

 Med Venlig Hilsen

Julie Kristensen 16 år. 18-09-2013

Vis hele beretningen
Marias historie
Samsynsproblemer

Hej

Jeg er en pige på 12 år. Jeg startede til sammensyn i november da jeg var 11 år. Det hele startede ved, at jeg havde problemer med at læse. Det var som om ordene hoppede og dansede rundt på linjerne, og pludselig kunne jeg ikke læse ordet der, kan, her o.s.v.

Mine forældre havde spurgt skolen om hjælp til ekstra læsning, men jeg blev testet på skolen, og prøven var for god til, at jeg kunne få ekstra hjælp fra skolens side. Én dag tog vi til optiker Louis Nielsen i Kolding Storcenter, hvor en sød dame tog en test på mig. Optikeren sagde, at jeg ikke skulle have briller, men derimod spurgte hun min mor, om der var problemer med læsning i skolen og ikke have meget selvtillid, når jeg skulle stå foran andre og fortælle noget. Det kunne min mor jo kun svare ja til. Optikeren spurgte, om vi havde hørt om samsyn – det havde vi ikke, så fortalte hun, at der var én ude i Eltang, som hedder Eva som træner samsyn både med børn og voksne.

Vi tog straks hjem og bestilte en tid hos Eva – vi kom en dag til test for at se, om Eva kunne hjælpe os, og på den måde kom jeg i gang med at træne samsyn, som har hjulpet meget rigtig meget. Eva er rigtig dygtig til at finde øvelser til mig, så jeg syntes det er sjovt. Det er hård træning hver dag på ca. 20 min. Efter bare én måned kunne mine forældre allerede mærke forskel på mig, de sagde, at jeg var blevet en helt anden pige – var vokset med opgaven og havde meget mere selvtillid. Mine håndboldkammerater og trænere kunne også mærke forskel, for pludselig turde jeg prøve mange forskellige ting på banen, som jeg ikke havde gjort før. Den største overraskelse kom nytårsaften, en lille måned efter opstart, hvor vi sidder til pakkespil og skal læse nogle kort op. Vi var 15 mennesker der sad og spillede, og hver gang læste jeg bare kortene op, når det blev min tur – DET VAR ALDRIG SKET før, for tænkt hvis jeg læste et ord forkert, og de andre ville begynde at grine af mig.

Jeg trænede med mine øvelser hver dag i 6 uger, så var jeg til kontrol hos Eva, som skulle høre hvordan det var gået – ved læsetesten på computeren blev der taget udskrift af resultatet, så Eva kunne følge med i hvor mange ord der blev læst i minuttet, og hvor mange fejl der var på de spørgsmål der blev stillet efter man havde læst – øvelse i læsning og forståelse af det man har læst.

Da jeg startede læste jeg 61 ord pr. minut – ikke så meget svarede til ca. 7 års alderen. Ved afslutningen i august altså 10 måneder efter opstart, kunne jeg læse 97 ord pr. minut kom op på alderssvarende min alder. Ét halvt år efter afslutningen, har jeg været til den sidste kontrol, hvor jeg i dag læser 161 ord pr. minut altså 100 ord mere end da jeg startede.

Jeg er rigtig glad for den hjælp jeg har fået af Eva uden hende, var jeg ikke den glade pige jeg er i dag. Mine lærer er meget overrasket over, hvad der er sket med mig. Til en skolehjemsamtale spurgte min dansklærer mine forældre, om det var dem, som havde skrevet afleveringsopgaven for mig, og selvfølgelig var det ikke dem, men MIG der havde skrevet opgaven – læren havde aldrig troet, at jeg ville aflevere sådan en god opgave, og hvis han skulle give karakter for den, ville jeg få et 12 tal.

Jeg og mine forældre kan kun anbefale Eva og samsyns træning til alle som har problemer med læsning, motorikken evt. har været uden for en ulykke eller sygdom, hvor man har svært ved f.eks. at sætte tal i korrekt rækkefølge eller ikke kan holde til at læse/lave opgaver på computeren i længere tid uden at få synsproblemer/træthed, svimmelhed m.m.

Stor tak til dig Eva for din hjælp – du siger god nok, at det er mig, som har gjort arbejdet ved at være god til at træne hver dag, men du har lavet træningsprogrammet til mig.

Hilsen Maria Binzer og familie.

Vis hele beretningen
Victor´s historie
Klassens klovn

Hvordan kan ” klassens klovn og sjove dreng have problemer med øjnene ?? ” Det ved vi nu, og hvor er det dejligt at der findes en løsning på ting der virker uoverskuelige lige her og nu :0).

Vi fandt ud af at der var noget galt med Victor’s syn ved et lidt underligt sammentræf, han var klassens klovn, kunne godt lide at snakke og lave lidt ballade i klassen. Til at starte med i de første årgange gik vi ud fra at det ” bare ” var en drengeting og at det nok skulle gå over når han blev ældre, men i tredje klasse eskalerede det, han blev mere urolig i timerne, svarede lærerne igen, var lidt i oprør overfor de voksne på skolen, så efter mange opringninger fra lærere og andre voksne begyndte jeg at google lidt omkring hans opførsel…..

Troede ikke helt på det da jeg læste at det måske var hans syn der var noget i vejen med, men det skulle selvfølgelig prøves af, og vi tog ud til Eva som med det samme konstaterede at den var helt gal med hans øjne, samsynet var som en dreng på 6 år, han var 10 år, han havde dobbeltsyn og flere andre ting. Eva mente at et halvt år med øvelser daglig ville kunne hjælpe ham op på hans alders tilsvarende niveau, og hun fik ret jubiiii, der var mange forskellige øvelser han skulle lave, og fik nye når vi var til kontrol, vi kunne mærke en tydelig forskel og fortsatte selvom motivationen ikke altid var der, men vi havde en klar aftale at øvelserne skulle laves med det samme han kom hjem fra skole, så bagefter kunne han komme ud og spille fodbold og lege :0).

Herefter var der ro på ham i skolen, ingen ballade ( ikke andet end hvad drenge nogle gange skal prøve af ), og ingen lærere der ringede og beklagede sig og Victor var glad for at han nu kunne læse uden problemer, han syntes det var dejligt at kunne læse uden at bogstaverne hoppede rundt :0).

Så vi takker Eva mange gange for at have hjulpet os med at give vores søn en god hverdag i skolen og fritiden, for ikke kun øjnene blev hjulpet også motorikken :0).

Vis hele beretningen
Saras beretning
Læsevanskeligheder

I slutningen af 3. klasse er Sara 10 år. Hun kan lide at gå i skole, klarer sig godt og har mange venner. Sara ligger middel i alle fag.
Hjemme læser Sara hver dag i ca. 20. min. Hun har det svært med læsningen, hun springer ord over og glemmer sommetider at læse endelserne. Hun bytter om på ordene: den, det og der. Hun har svært ved at huske, den tekst hun lige har læst, og bliver irriteret på sig selv, fordi hun kludrer i ordene. Hun har af og til hovedpine, vælter ting ved bordet, og vi synes, hun har svært ved at koncentrerer sig, når hun sidder og læser.
I skolen vil de gerne have, at Saras skal læse hurtigere. Sara synes ikke, det er rart at skulle læse højt for klassen, og typisk markere hun først, når en anden er blevet spurgt.

Vi kontakter Eva fra Synstræning Kolding, og får en tid til Sara. På klinikken tjekker Eva Saras syn og øjnbevægelser. Saras syn er helt optimalt, og hun skal ikke have briller. Hendes øjnbevægelser er derimod ikke glidende. Noget vi med egne øjne kan se, da Sara ligger under en svingende bold.
Lige her går det op for os, hvorfor Sara har det svært med læsningen, og ikke kan huske en tekst. Når øjnbevægelsen ikke er glidende, kan man jo heller ikke læse flydende. Hver gang øjnene ”hopper”, ja, så springer man i teksten.
Sara er simpelthen på overarbejde, når hun læser. Hun bruger al sin energi på at holde øjnene på linjen, og kan derfor ikke huske, hvad hun lige har læst.

Eva fortæller os om træningsforløbet, og efter et par dages betænkningstid, beslutter vi os for at gå i gang med synstræningen. Sara skal lave forskellige motoriske øvelser bl.a. at dreje rundt, gå på balancebom, lave krydsbevægelser, sjippe og lave skihop. Hun skal ligge under en svingende bold, lave spejlinger, læse på computeren og mange andre spændende ting. Sara er meget opsat på synstræningen.

Vi skal lave 25-30 min. øvelser hver dag, og Eva forventer, at Saras træningsforløb vil tage ca. 8 måneder. Hver 3. uge skal vi til kontrol på klinikken, hvor øvelserne bliver gået igennem, og vi får nye øvelser med hjem. Sara laver ca. 7 øvelser hver dag.

Nogle af øvelserne lavede vi om morgenen, andre lavede vi om eftermiddagen. Nogle af øvelserne var svære i starten, men blot efter få dage så det helt anderledes ud. Sara mærkede ret hurtigt, at det gik fremad, og at hun var god til øvelserne. Det gav hende lyst til at lære endnu flere øvelser.

Når vi var til kontrol, var Eva utrolig god til at opmuntre Sara. Hun var god til at sætte sig i Saras sted og give hende øvelser, der udfordrede hende uden, at det blev for svært. Eva gav både Sara og os troen på, at det nok skulle lykkes. Det gav os fornyet energi og lyst til at knokle videre. Synstræning er hårdt arbejde, men det lønner sig, og det giver gode resultater i sidste ende.

Vi har nu afsluttet synstræningen efter 8 måneder, og Sara er blevet en helt anden pige. Hendes øjnbevægelser er nu glidende. Sara har lyst til at læse, og gør det endda helt frivilligt. Vi kan også se, at hun motorisk er blevet meget bedre. Det kan vi se, når hun laver gymnastik, står på rulleskøjter eller spiller rundbold. Hendes hånd-øje koordination er der også styr på, hun vælter meget sjældent ting ved bordet.

Saras læsehastighed er øget væsentligt, og hun læser nu aldersvarende. Hun læser meget mere flydende og lader sig ikke længere forstyrre af fx. baggrundsmusik, når hun læser. Hun døjer heller ikke længere med hovedpine. Hun markere i skolen, og hun melder sig endda frivilligt til at læse højt for klassen. Hun husker teksten, hun har læst, og er blevet meget bedre til at stave.
Men det bedste af det hele er, at Sara har fået større selvtillid og selvværd. Hun tror meget mere på sig selv. Hun tror på, at hun godt kan, og er ikke bange for at springe ud i nye udfordringer. Det Sara har fået ud af synstræningen, kan ikke måle sig med noget andet. Det har simpelthen været det hele værd.

Tusind tak til dig Eva for din positive, professionelle og anerkendende måde at være på.

Vis hele beretningen
Maries historie
Læsevanskeligheder

Vores oplevelser med synstræning ved Eva Aarø Andersen.

Da vores datter Marie for to år siden i 2012 begyndte i 5. kl havde hun stadig svært ved læse, hun kunne sagtens afkode ordene, men læste så langsomt, at forståelsen ikke rigtig var der, lige som det også var meget svært for hende at følge med teksterne på TV. Vi læste for og med hende, men det var som om, der ikke rigtig skete noget.

Efter sommerferien var der mange dage, hvor hun kom hjem fra skole med hovedpine, og vi tog hende med til en optiker for at få lavet en synsprøve. Prøven viste, at hendes syn som sådan ikke fejlede noget, men optikeren kunne ud fra samtalen med Marie forstå, at hun tit så dobbelt, når hun læste, og at det var i den forbindelse, hun ofte fik hovedpine. Han anbefalede, at vi fik hende screenet for samsynsproblemer.

Vi henvendte os til Eva fra Synstræning Kolding, og hun kunne ud fra nogle tests konkludere, at Marie ville have gavn af at synstræning.

Marie skulle nu træne sine øjne og balance 15 minutter hver dag. Der var mange forskellige øvelser, fx nogle, hvor hun balancerede på en bom, mens hun kiggede på en svingende bold, der hang i en snor fra loftet, eller hun skulle gribe og kaste bolde i mens. Der var også de øvelser, hvor hun med klap for det ene øje skulle pege på nogle ophængte bogstaver, og dem, hvor hun skulle ligge på gulvet og kigge på sving-bolden, mens hun skulle øve staveord eller tabeller. Der udover var der en lille øvelse, som hun skulle lave på computeren. Fem gange hver dag skulle hun ud over nævnte træning snurre rundt om sig selv et antal gange.

Ca. hver tredje uge var vi oppe hos Eva, for at vise, hvor langt Marie var i træningen, når hun mestrede en øvelse tilfredsstillende, fik hun en ny eller sværhedsgraden blev øget. Det var altid nogle gode konsultationer, hvor Eva i børnehøjde forklarede meningen med øvelserne og lavede dem med Marie, så hun vidste, hvad de gik ud på.

Efter ca. 6 måneders flittig træning og 8 konsultationer hos Eva var Maries læsning blevet markant bedre, hun læste nu alderssvarende både, hvad angik afkodning og forståelse, hendes dobbeltsyn og hovedpine var forsvundet, og som en bonus, led hun ikke længere af den køresyge, som hun ellers havde døjet meget med tidligere.

Når vi tænker tilbage på forløbet, må vi sige, at nogle dage var træningen sjovere end andre og som månederne gik, blev den nok mere en pligt end en leg for Marie, men hun holdt ved og fik det klaret. Det var sjovest for hende, når vi andre i familien var med ved træningen; når hendes brødre også balancerede, når man konkurrerede i computerøvelserne eller hjalp med staveord og tabeller.

Vi har virkelig været meget glade for, at Marie fik den hjælp, hun gjorde, hos Eva, det har efterfølgende betydet en stor forskel for hende i hendes hverdag både i skolen og hjemme, det var bestemt hele slidet og pengene værd!

Ole og Anja Toft Sørensen, Haderslev.

Vis hele beretningen
Lasses historie
Læsevanskeligheder

Da Lasse var godt i gang i 1. klasse sidst på efteråret, var læsning stadig rigtig svært for ham.

Hver dag når lasse skulle lave sine læselektier, var det en kamp, og absolut ikke nogen god oplevelse. Lasse kunne læse en tekst, og i næste linje hvor han mødte det samme ord, kunne han stoppe op og skulle stave sig gennem ordet igen.

Det der skulle være en hyggestund med sin mor eller far, kunne ofte ende ud i gråd og frustration.

En dag på mit arbejde så jeg en reklame for Synstræning Kolding. Alle de problematikker der blev beskrevet i Evas materiale, kunne indikere at Lasse kunne have problemer med sit samsyn.

Vi gik i gang med et forløb hos Eva, og det viste sig at vores anelser var rigtige.

Lasses forløb strakte sig over ca. 8 måneder, og det var hårdt arbejde. Eva er heldigvis en sød og god motivator, og Lasse synes altid, at det var sjovt, at komme ud til Eva og få nyt træningsprogram

Hver dag skulle Lasse træne et program, som Eva havde tilrettet ham.

De øvelser Lasse skulle lave kunne for eksempel være, at ligge på gulvet og følge en bold med bogstaver med øjnene, medens han stavede ord, gå på balancebom med klap for øjet, snurre rundt øvelser, læse øvelser på computeren, og øve de 120 mest brugte ord.

Mange af øvelserne var sjove for Lasse, og han var for det meste motiveret, men det var hårdt arbejde. Efter at have trænet det enkelte øje ved brug af klap for øjet, skulle øvelser træne samsynet uden klap.

Efter Forløbet hos Eva er Lasse blevet en stabil læser, og fanger handlingen i de tekster han læser, men øver stadig sit tempo.

Lasse motorik generelt har også fået et løft af at træne samsynet. Lasse bliver ofte overrasket over, at han pludselig spontant laver nogle ting, som han ikke havde mod til inden sit samsyns trænings forløb, det kunne være at klatre højt op i træer eller at starte til parkour.

Forløbet hos Eva har gavnet lasses skolegang generelt, og vi fortryder absolut ikke det hårde arbejde.

Vis hele beretningen
Dittes historie
Samsyn – køresyge – hovedpine

Da Ditte næsten hver morgen vågnede med hovedpine. Kom hun til optiker for at få lavet en synstest. Testen viste at Dittes ikke havde problemer med synet, og at hun ikke ville blive hjulpet med briller. Derimod kunne optikerne fortælle at Dittes øjenmuskulatur var svag. Ca. samtidig havde vi været til skolehjem samtale, hvor vi fik svar på Nationaltesten i dansk, som viste at Ditte lå under middel. Hvilket var overraskende for både lærer og os som forældre, da vi havde indtryk af at Dittes faglige niveau var højere. Ditte havde godt nok fortalt at hun synes testen var svær, da hun ikke kunne læse den på pc, og syntes det hele flød sammen.

Da vi så først begyndte at undersøge hvad synstræning går ud på, kunne vi godt se at det kunne hjælpe Ditte. Hun har altid været meget køresyg, selv på små afstande som 5-10 km, var det galt. Ditte har aldrig kunne spille eller læse mens vi kører. Siden børnehaven har Ditte været en meget langsom ”spiser”, vi kan nu se at det er fordi hun ikke brugte sit perifere syn, men flyttede hovedet for at følge med i hvad der skete ved bordet og dermed var fokus væk fra maden.

Eva lavede en test på Ditte, fik Ditte at vide at hun ikke måtte bruge fingeren til at følge linjerne, Eva opdagede da, at Ditte i stedet brugte skyggen fra hoved som ”finger”.

Da Ditte begyndte til synstræning hos Eva, fik vi lavet en plan der passede til vores hverdag. Vi vidste at der var dage hvor Ditte ikke kunne træne og derfor blev Dittes program med 4 ugers intervaller i stedet for 3 ugers – jeg vil dog anbefale andre at bruge de 3 ugers intervaller med daglig træning, fremfor de afbrudte forløb, da det tager en dag eller to at komme tilbage til rutinerne.

Vi fik lavet et skema til køleskabet, som vi dagligt satte X eller noterede tider i. For os har det været rigtig godt. Det har kunnet fastholde os i programmerne, vi kunne se hvilke opgaver der var lavet og vi kunne aftale hvilke opgaver Ditte selv skulle lave, når hun kom fra skole. Og der var så konkurrence momentet i forhold til de øvelser der var på tid eller antal. De første ugers træning var hårde. Ditte synes det var hård da hun kom til at bruge nogle muskler hun ikke var vant til. Hun blev hurtigt træt og fik hovedpine/ondt ved øjnene. Vi var nødt til at dele træningen op i små pas. Træningsforløbet stiller krav til en vis form for struktur i hverdagen.

Under et forløb der strækkes sig over så mange måneder, kommer der perioder, hvor det er svært at finde motivationen og holde den.  Der er perioder med hade- og yndlingsopgaver. Der er dage med god tid og andre dage, hvor det bare er svært at nå det hele. Der er dage med et oplagt barn og andre, hvor det er en kamp at gennemfører dagens program. Mit råd, hold fast det lønner sig. Det er værd at tage de konflikter det giver undervejs. Og husk det er dig som forældre, der sidder med ansvaret for at motiverer og hjælpe med at få det hele til at lykkes.

Det udbytte Ditte har fået af forløbet er, at hun er blevet en meget gladere pige. Hun har meget nemmere ved at følgemed i skolen, hun når at lave det meste henne i skolen og har under det halve at lektier for nu. Ved den seneste nationaltest lå Ditte over middel. Hendes koncentration er meget bedre og det samme er hendes overskud, hun har meget færre konflikter og de der kommer, har Ditte overskud til at håndterer. Dittes læsehastighed er øget. Hovedpinen og køresygen er forsvundet. Så alt i alt. Det er helt klart pengene og arbejdet værd.

Vis hele beretningen
Malenes historie
Hovedpine

Jeg lider af spændingshovedpiner og migræne, som jeg har arvet fra mine forældre. Men efter jeg i et godt stykke tid havde oplevet ømme og trætte øjne, spændinger i tindingerne, hovedpiner hver dag samt sløret syn når jeg skulle se ting på lang afstand, tænkte jeg, at der kunne være noget galt med styrken på mine kontaktlinser. Min optiker kunne ikke justere styrken ret meget, og henviste mig istedet til synstræning.

Det har været hårdt arbejde – og næsten umuligt at gennemføre på de dage, hvor hovedpinen har været slemmest. Men den dag i dag har det VIRKELIG været det hele værd. Ikke nok med at jeg er sluppet af med hovedpinen og de ømme øjne – jeg har nu meget større overskud til at få klaret hverdagen og dens opgaver, når jeg ikke længere er nødt til at lægge mig efter arbejde, fordi mine øjne ikke kan mere. Jeg oplever et skarpere syn, og det er ikke længere besværligt at skulle læse ting på lang afstand.

Jeg er dybt taknemmelig for, at Eva har hjulpet mig på vej til en bedre hverdag.

Mvh.

Malene Ann Hansen  den 07-08-2013

Vis hele beretningen
Lærkes historie
Motoriske udfordringer og samsynsproblemer

Lærke har siden børnehaven brugt briller. Vi fik af vide at lærke havde en bygnings fejl men ellers intet. Lærke var en stille pige. Hun legede bedst alene og søgte aldrig vilde lege eller noget der kildede i maven. Når de andre slog kolbøtter eller trillede ned ad en bakke valgte Lærke at stå og kigge på dem.

Da Lærke begynder i skolen bruger hun stadig briller. Det tager hende noget tid at knække læsekoden. Hun læser meget langsomt. Motorisk har Lærke en del udfordringer i sammenligning med kammeraterne. Lærke har svært ved at cykle samtidig med at hun skal kigge sig tilbage. Det er også udfordrende at række den ene hånd i vejret når hun skal stoppe.

Lærke kan ikke (har ikke lyst) til at klatre i træer. Og Lærkes løbestil er præget af usikkerhed i forhold til at styre benene. Det er en akavet måde hun løber på og hun snubler ofte over egne ben.

Lærkes klasselærer spotter hurtigt at der er brug for en ekstra indsats og Lærke deltager i et motorisk trænings forløb.

Lærke bliver mere og mere udfordret i løbet af skoledagen som årene går. Hun beskrives ofte som en dagdrømmer og som en der ikke kan følge med eller er klar når der gives en besked kollektivt. Lærke er en følsom pige og hun er hård ved sig selv når hun får af vide at hun ikke er klar eller at hun dagdrømmer og ikke følger med.

Lærke begynder at komme hjem med daglige hovedpiner og er meget træt og irritabel. I starten tillægger vi som forældre at det må skyldes den i forvejen larmende og urolige klasse som hun er i.

Lærke har gået ved en øjenlæge i Kolding, men dette har ikke været en succes og hun starter derfor ved optiker Thomas Aarø, Louis Nielsen i Haderslev. Thomas bemærker noget han ikke rigtigt kan sætte ord på. Han spørger om vi har overvejet synstræning. Jeg har aldrig hørt om det og Thomas opfordre mig til at gå på nettet og læse om det. Han fortæller at der er to mulige steder mht synstræning – Kolding og Billund. Jeg vælger Kolding af hensyn til logistikken. Jeg ringer til synstræning Kolding for at forelægge de problematikker vi allerede ved er der. Eva er hurtig til at sige at hun gerne vil teste Lærke og at hun er ret sikker på at hun kan hjælpe hende.

Allerede ved den første test står det klart at der er flere problematikker. Lærkes øjne samarbejder ikke og når hun kigger til siden kan hun ikke stille skarpt eller fokusere når hun igen drejer sit hoved fremad. Derfor har Lærke kompenseret ved at dreje hele sin krop når hun skulle kigge til siden i stedet for at dreje sit hoved. Det er bla også dette der har gjort at Lærke i skolen har virket som om hun ikke var med – når undervisningen foregik som en blanding af noget på tavlen og noget i bogen – det tog simpelthen for langt tid for Lærkes øjne at omstille sig.

Eva kan også se at Lærkes øjenbevægelser ikke er glidende. Dvs at når Lærke skal følge en ting i bevægelse så hakker øjnene eller står i øjenhulen og sitre. Det bevirker at Lærke har svært ved at læse da et linjeskift er en stor udfordring når øjnene ikke vil følge med. Lærkes øjenmuskler skal simpelthen trænes op.

Eva spørger hurtigt ind til Lærkes egne ønsker og forventninger til fremtiden. I den forbindelse er Eva hele tiden ærlig omkring at det ER hårdt arbejde og Lærke skal ville det også når det er svært. Eva har en utrolig god fornemmelse af hvordan hun når ind til Lærke og hvordan hun skal tilpasse øvelser samt fremlægge dem for at det fanger Lærke. Meget hurtigt opstår der en fortrolighed mellem de to.

Lærke er udfordret på stort set alle sanser og de spiller jo ind på hinandens funktion. Gennem intensiv træning og motivering samt ros fra Eva har Lærke gennemgået en helt igennem fantastisk udvikling. Hendes test resultater er super flotte. Det har været hårdt med daglige træning men både Lærke og vi kunne se en bedring dag for dag.

I dag har vi igen den glade Lærke uden hovedpiner og med overskud til at lærer. Hun er blevet enormt selvsikker og kaster sig gerne ud i ting hun før ville have fra valgt.

Lærke har i dag ingen problemer med linjeskift ved læsning, hun kan cykle og dreje sit hoved og hun kan nemt slippe med den ene hånd for eks at markere et drej eller et stop og hun kan slå koldbøtter og dreje rundt. Motorisk er Lærke blevet mange gange bedre. Lærke har oven i købet valgt en sport hvor hun ubevidst træner sine øjne – Lærke er blevet en god bueskytte, hvilket slet ikke var muligt inden hun begyndte hos Eva.

Vi har lært rigtig meget ved at komme hos Eva, ikke blot mht hvad synstræning kan hjælpe med men vi har også opnået en forståelse af hvordan tingene hænger sammen og hvad der kan ske hvis en eller flere sanser er underudviklede eller på anden måde sat ud af spillet.

Vi vil til en hver tid anbefale Eva og skulle der komme en næste gang vil vi ikke vente med at tage kontakt til hende –

Vis hele beretningen
Lærke blev en glad pige igen
Motoriske udfordringer og samsynsproblemer

10-årige Lærke trænede sine øjne og blev glad igen

Fitness for øjnene: 10-årige Lærke måtte kæmpe med besværet motorik, hovedpine og et stort læsebesvær, som gjorde skolelivet surt – og det viste sig alt sammen at være forbundet med hendes muskler i øjnene.

Da 10-årige Lærke havde sin mor med hos optiker for et par år siden, var de begge efterhånden temmelig modløse, for den unge pige havde det ikke helt godt. I skolen legede hun mest for sig selv, altid stille lege og ingen vilde rutscheture. Hun havde en del motoriske udfordringer eksempelvis med cykling og løb, og i undervisningen havde hun både læsebesvær og generelt svært ved at følge med. Sådan havde det været for Lærke siden børnehavealderen, men nu var også hovedpine blevet et dagligt indslag i Lærkes tilværelse.

Optiker opdagede noget i Lærkes syn
Lærke havde brugt briller for en bygningsfejl lige siden børnehavealderen, men fik først som 10-årig et egentlig synstjek hos en optiker, og så begyndte der lige pludselig at ske en helt masse i Lærkes liv.

Ved synstjekket hos Louis Nielsen i Haderslev registrerede den optiske chef i butikken nemlig, at der ”var et eller andet ubestemmeligt” ved Lærkes syn, som han anbefalede at få tjekket hos en såkaldt synstræningsklinik, for han kunne konstatere, at briller alene ikke kunne hjælpe Lærke med hendes udfordringer.

Øjnene arbejdede ikke sammen
Som sagt, så gjort. Lærkes forældre tog kontakt til Synstræning Kolding, hvor optometrist Eva Andersen straks indkaldte Lærke til en test, der viste forskellige problemer – vigtigst var, at Lærkes øjne simpelthen ikke arbejdede sammen.

”I tilfældet med Lærke var det også meget tydeligt, at hendes øjenmotorik ikke fungerede optimalt, hvilket betød, at hun eksempelvis ikke kunne stille skarpt, når hun skiftevis skulle kigge på en skoletavle og ned i bøgerne. Derudover brugte Lærke alt for meget energi på at flytte øjnene hen ad linjen i læsebogen, hvilket betød lav læsehastighed og problemer med at finde rundt i teksten” forklarer Eva Andersen, der i mere end 10 år har arbejdet udelukkende med synstræning.

Fantastisk udvikling
Lærke gik i gang med et intensivt og hårdt træningsforløb, hvor hun skulle træne musklerne i sine øjne med en række forskellige øvelser – ganske som fitness for øjnene. Og i dag har 12-årige Lærke ifølge hende selv og hendes forældre gennemgået en ganske fantastisk udvikling, hvor hun har trænet sig væk fra hovedpine, læsebesvær og koordineringsproblemer. Og ikke bare det; faktisk er Lærke i dag også glad for at deltage i både almindelig sport og er desuden blevet en dygtig bueskytte; noget der ganske enkelt havde været en umulighed før træningsforløbet.

Permanent effekt
”Det har været skønt at se, hvordan Lærke har udviklet sig fra at være en lidt forsagt og meget forsigtig pige med alle sanser på fuld overarbejde og intet overskud til udvikling, til nu at møde en sprudlende pige, der stråler af overskud, og som nu tror på sig selv og sine egne evner,” fortæller Eva Andersen, og forklarer, at når man som Lærke først har trænet sine øjne op én gang, kan man helt slippe for øvelserne igen, for det er ikke en tilstand, der vender tilbage.

Optikerkæde stiller skarpt på synstræning
Blandt andet grundet det ”øjenåbnende” forløb med Lærke, har optikerkæden Louis Nielsen løbende fokus på netop synstræning. I denne tid inviterer flere af kædens butikker på gratis foredrag, hvor man kan møde synstræningseksperter, høre om udviklingsforløb som Lærkes og få mere information om, hvorvidt synstræning kunne være en mulighed for sit barn eller måske én selv.

Vis hele beretningen
Annas historie

Anna lærte hurtigt at læse i indskolingen, men gik lige så hurtigt i stå. Ord, der var to eller flere stavelser var svære eller helt umulige. Hun sprang linier over, hvilket blev meningsforstyrrende. I 4. klasse var hun på ½ års læsekursus væk fra sin egen klasse. Det gav noget forbedring i forhold til at bruge de elektroniske hjælpemidler, men hendes egen læsning blev ikke bedre. Hun læste aldrig spontant vejskilte, eller etiketter og hun kunne ikke sendes i Brugsen efter havregryn, hun kunne ligeså godt komme hjem med mel som havregryn. Indpakningerne ligner hinanden og hun læste ikke etiketten. Anna have stort set altid hovedpine om eftermiddagen og brugte rigtigt mange timer på lektier, for det faglige var der ingen problemer med, ’kun’ at få adgang til det faglige indhold. Hun havde jo f eks ikke en chance når skolen bruger fremmedsprogede film og går ud fra at elever i 8 klasse kan læse undertekster.
I niende klasse blev valget at hun skulle på ordblindeefterskole for om ikke andet at få helt styr på brugen af hjælpemidlerne og få nedbragt lektielæsningstiden ad den vej og for ar være sikker på at det faglige stof altid blev præsenteret på en måde hun havde adgang til. Til optagelsessamtalen blev vi spurgt om Anna var blevet testet for samsynsproblemer. Det var hun ikke men det blev hun så. Der var ganske rigtigt noget at komme efter dér. Anna påbegyndte et træningsprogram hos Eva, der indebar balance træning som at snurre rundt om sig selv og specifik øjenmotorisk træning som at følge en bold, der svinger i en snor fra loftet eller skiftevis at fokusere langt væk og tæt på. Ca. en gang om måneden fik hun nye øvelser. Efterskolen var heldigvis indforstået med at hjælpe med de få øvelser der krævede hjælp og i generelt at støtte hende i at få det gjort. For selv om Anna var rigtigt godt motiveret for at gennemføre så er det en lang proces og det er svært undervejs selv at mærke forbedringerne.
Efter 7 måneders træning hos Eva er hendes læsehastighed forbedret fra at ligge på et 7-8 års niveau med 95 ord/min til nu at være alderssvarende med 167 ord/min. Hun kan nu læse undertekster og har meget mindre hovedpine. I Evas test viser Anna bedre balance og det bliver spændende at se om hun til sommer får lyst til at cykle, hvilket hun aldrig har brugt da hun følte sig meget usikker, væltede og kørte ind i ting.

Alt i alt en god investering – der kun kan anbefales.

Vis hele beretningen
Frederiks synstræning

Vi kom til synstræning med Frederik, fordi vi længe havde oplevet, at hans motorik virkede lidt ‘skæv’. Han undgik især løbehjul, rulleskøjter og cykling. Han ville ikke stå på mål, når vi spillede bold i haven, og hans skud virkede også lidt skæve på trods af flere sæsoner til håndbold. Hans øjne løb i vand, når han blev træt. Som lille byttede han om på b, d, p og g, men har ellers været dygtig i skolen og en god læser. Frederik havde også lidt svært ved at overskue længere beskeder.
Det hele blev pludselig meget akut, efter at han væltede 2 gange ud af den blå luft på en kort cykeltur. Han fortalte, han blev meget udmattet af at cykle og følte sig svimmel. Samme uge fik vi at vide, at hans klasse skulle på en 4-dages cykeltur 3 mdr efter. Så startede Frederik til synstræning hos Eva.
De næste 9 mdr trænede Frederik cirka 6 dage om ugen i 20-25 min dagligt. I perioder lavede han også snurre-rundt-øvelser 5 gange dagligt.
Synstræning kræver lidt tid og ihærdighed – men for os har det været det værd. Frederik har været meget glad for at komme hos Eva, og han syntes, de fleste øvelser var spændende.
Frederik fik nye øvelser cirka hver 3. uge. De første dage med nye øvelser var rigtigt hårde for ham, og vi skulle opmuntre ham meget ifbm øvelserne. Han blev dog bedre, og han tog mere og mere selv over, som tiden gik.
3 mdr efter opstart tog Frederik på cykeltur med klassen og klarede det rigtigt flot.
Han hopper nu snorlige op og ned på trampolinen, hvor han før hoppede skævt med arme og ben i alle retninger. Han cykler godt og kan lide det. Han står nu på mål på sit håndboldhold og er ikke bange for bolden. For som han siger; det er jo meget nemmere, når man kan følge bolden hele vejen mod målet. Han har tidligere ikke kunne fastholde en genstand så længe med synet, men det vidste vi jo slet ikke. Hans øjne løber ikke så meget længere, medmindre han er meget træt. Generelt virker Frederik mere selvsikker og mere nærværende.

Vis hele beretningen
Jacob og Andreas historie

Begge vores drenge på 13 og 15, har været til synstræning hos Eva men med hver deres udfordring.
Vi starter med Jacob. Jacob har i flere år haft voldsom hovedpine. Da det var værst, gik der ikke 3 uger mellem hvert hovepineanfald. Vi kunne ikke finde nogen sammenhæng mellem søvn, stress eller for megen computerspil. Vi blev henvist til Kolding sygehus, hvor de konstaterede at han muligvis led af migræne. Men de synes, vi skulle få tjekket hans syn. Optikeren synes ikke, at synet var dårligt nok til, at han skulle have briller, men foreslog at vi tog kontakt til Eva. Igennem nogle forskellige øvelser kunne Eva konstatere, at øjenmotorikken ikke var helt i top. Hun var i tvivl om øvelserne kunne hjælpe på hovedpinen, men de kunne helt sikkert hjælpe, så han ikke skulle have briller senere hen. Vi startede i januar og afsluttede i august. Der blev lavet øvelser hver dag og hver 3. uge fik vi nye sjove øvelser. Selvom der var nogle hadeøvelser imellem, så blev de lavet. Allerede efter et par måneder var antallet af hovedpiner reduceret og da vi afsluttede i august, havde Jacob kun haft 3 anfald, siden vi startede. Nu er der så gået 4 måneder og han har kun haft 2 anfald siden sommerferien.
Andreas havde store læsevanskeligheder. Han var ikke ordblind og samsynet havde vi fået tjekket hos en øjenlæge, men alligevel følte han ubehag ved at læse og det var svært at holde linjerne adskilte. Vi havde hørt at synstræning kunne være en hjælp, og vi tog derfor Andreas med til syntræning. Det viste sig nemlig allerede ved første møde med Eva, at hans øjenmotorik var rigtig dårlig, og han derved så teksten forskudt. Allerede efter et par måneder kunne vi spore en ændring i hans læsning. Drengene fik stort set de samme øvelser. Nogle af dem skulle Andreas øve sig mere på, da de var sværere for ham, men det var absolut en fordel, at de kunne øve sammen. Andreas afsluttede ligeledes i August. Siden er det gået rigtig fint med læsningen og han kan nu følge med i de forskellige læsetests. Han bliver ikke længere ked af det og træt i øjnene, når han skal læse.

Vis hele beretningen
Jimmis tilbagemelding

Tilbagemelding på forløbet.
Henvendte mig til Eva på et tidspunkt, hvor jeg havde store problemer med mit syn, og andre gener bl.a. hovedpine og nakkespændinger.
jeg har udfordringer med latent skelen. min skelen blev især et problem grundet mit arbejde i dårligt lys, og meget skærmarbejde i dårligt lys.

jeg stoppet forløbet ved Eva efter en godt stykke tid, efter at vi havde arbejdet meget med min øjnemotorik, og på et tidspunkt inden vi kom rigtig i gang med træning af selve Samsynet. Er sikker på at mange ville kunne have gavn og ville kunne få hjælp ved professionel syns træning. Men jeg gennemførte ikke forløbet da jeg undervejs starterede i nyt arbejde, og det har hjulpet meget på mit generelle helbred og syn, og derfor tager jeg lige en pause fra syns-træning for nu.

Vh Jimmi

Vis hele beretningen
Sannes fortælling

I januar 2021 fik jeg en kraftig hjernerystelse efter et styrt på cykel. Jeg oplevede voldsom træthed og svimmelhed. Jeg blev meget lysfølsom, hvilket resulterede i at jeg gik med solbriller både ude og inde. Jeg var generet af hurtige bevægelser fx når jeg skulle færdes i trafikken. Jeg oplevede generelt ubehag og voldsom træthed ved brug af synet.
I mit job hvor jeg har meget kundekontakt, havde jeg store udfordringer med at holde øjenkontakt samt bruge skærm.
Efter et kursus for strategier for hovedtraumer via jobcenteret i Haderslev får jeg kontakt til Eva fra Synstræning Kolding.
Jeg får undersøgt mit syn, og testene viser tydeligt at mit samsyn langt fra fungerer optimalt.
Jeg starter et træningsforløb som består af 15 minutters daglig hjemmetræning, samt et besøg i klinikken hos Eva ca. hver 3. uge.
Nu efter 5 mdrs. træning er jeg i mål. Det har været hårdt men mega godt, det kan jeg især se nu hvor jeg er kommet i mål.
Samsynet er på plads, og mine gener er væk.
Jeg oplever ikke længere svimmelhed og hovedpine. Jeg er ikke længere udfordret ved øjenkontakt.
Jeg kan igen bruge skærm og læse det jeg skal på mit job. Jeg oplever væsentlig mere udholdenhed og oplever ingen ubehag ved brug af synet.
Eva har været min redning både pga. hendes personlighed og helt sikkert hendes dygtige faglighed. Jeg kan kun give Eva mine bedste anbefalinger.

Med venlig hilsen
Sanne

Den 14-10-2021.

Vis hele beretningen
Tines historie

Her lidt om vores oplevelse med synstræning.

Vores datter på 11 år havde i et stykke tid klaget over, at det flimrede for øjnene, når hun læste. Vi tog derfor til en optiker og fik lavet en synstest. Denne viste, at vores datter havde samsynsproblemer og vi blev henvist til Eva.
Igennem 5 måneder har vi trænet med vores datter dagligt og hun har nu rykket sig fra at have en læsehastighed som en 6-7 årig til at læse som en 13-14 årig. Helt utroligt.
Øvelserne var meget varierende og aldrig kedelige at øve, og jo bedre øvelserne gik, jo mere mod fik vores datter på det. Samtidig begyndte hun også at sig selv at læse mere og mere og siger i dag, at det ikke mere flimrer, når hun læser.
Det har været spændende og meget lærerigt at gå til synstræning hos Eva.

Vh Carina

Vis hele beretningen
Victorias historie

Victoria er en glad og udadvendt pige på 12 år. MEN når det kom til lektier, så det anderledes ud. Det var en kamp for hende. Bare tanken om at læse et par afsnit, kunne ødelægge hendes humør. Når hun læste, fulgte hun med en finger for at gøre det lettere for hende. Det samme med regning, det virkede simpelthen uoverskueligt at skulle regne. Spejling og kopi af en tegning, kunne hun slet ikke. Ekstra regning var på tale. Hun var meget glemsom, og lavede tit fejl i test på skolen, fordi hun glemte, at skrive det rigtige svar ind, selv om hun var nået frem til det.
Boldspil har Victoria altid holdt sig fra. Hun er bange for bolden, kan ikke kaste med en hånd, ej heller gribe en bold.
Højder fik Victoria det rigtig ubehagelig ved. Hun undgik dem helt.
En dag ved optikeren så jeg en brochure om synstræning ved Eva. Jeg skimter den hurtigt og tænkte med det samme, at det passede på min datter. Jeg tog kontakt til Eva, for at høre, hvad hun tænkte. Vi aftalte en tid, og det har jeg slet ikke fortrudt. Eva er en sød og lydhør kvinde, der forstod at få min datter til at slappe af og “indrømme” sine udfordringer. Atmosfæren og stemningen er hyggelig, så man som forældre føler sig tryg og glad for at komme der med sit barn.
Eva testede Victorias øjne, og jeg så tydeligt, at hun havde problemer med at kunne bevæge dem fra side til side, uden at øjnene “hakker/falder” ud af takt. Eva lavede desuden flere undersøgelser, og derefter satte hun et program sammen til Victoria. Programmet var enkelt og overskueligt, så Victoria kunne lave de fleste øvelser selv. Øvelser, der bla. gjorde at øjnene arbejder bedre sammen og balancen blev styrket.
Vi har været ude ved Eva flere gange og fået nye øvelser. Hun har nu i alt trænet i 4,5 måneder og til den afsluttende konsultation skulle Victoria igennem nogle af de øvelser, der faldt hende meget svært i begyndelsen. Sikke en øjenåbner! Nu kunne hun spejle tegninger, gå på linje, gribe og kaste en bold uden problemer. Victorias læsehastighed havde desuden ændret sig til at være 5år bedre! og nu læser hun uden at bruge fingeren som hjælp. I dag kom hun hjem og viste mig, hun har fået 12 i en tysktest. En test hun normalt ville få en mindre karakter i, fordi hun ville skrive forkerte svar, selv om hun faktisk kan svarene. Hun siger selv, at hun er blevet bedre til at huske. Det mærker vi også herhjemme.
Hun fortalte også stolt Eva at hun på en klassetur på Bornholm, havde været oppe i et højt tårn uden problemer. Men vigtigst af alt, hun er nu blevet glad for at lave lektier, det er ikke en kamp for hende mere.
Så tusinde tak til Eva for ro og tid til at give os det værktøj, der skulle til, for at få en datter, der bare klør på med lektierne uden at klage. Venlig hilsen Anita

Vis hele beretningen
Henriks forløb

Vores søn blev indstillet til Synstræning pga dobbeltsyn opdaget af synoptik.
Har gået til det i ca 18 md og trænet samsyn.
Det har haft stort indflydelse på hans hukommelse, der er blevet væsentlig forbedret .
Han giver selv udtryk for at det har haft en stor indflydelse på hans livskvalitet i dagligdagen.
Vi er blevet mødt hvor vores søn behov var i centrum i øvelser. Og de er blevet tilrettet efter hvor meget han har kunnet overskue.
Eva er mega dygtig til hendes arbejde.
Det er pengene værd, vi har aldrig fortrudt vores beslutning, det er hårdt arbejde med øvelserne, men man ser hvordan det har indflydelse på livskvaliteten.
Mega positiv anmeldelse herfra.

Vis hele beretningen
Artikel "Træn dine øjne og stil skarpt"
Tryk på knappen og læs artiklen
Artikel "Fangeleg satte Elons liv på pause"
Tryk på knappen og læs artiklen. Zoom ind ved at dobbeltklikke
Pernille fortæller
Tryk på knappen og læs artiklen

Maj 2022. Eva har været en støtte fra 14 dage inde i mit hjernerystelsesforløb. Jeg henvendte mig på anbefaling fra en anden, der havde fået et fint resultat. Det var lige op til sommerferien, men Eva tog sig tid i telefonen til at lave en plan for, hvad jeg selv kunne gøre, indtil vi kunne få første session efter ferien. Hvor lægen har meldt pas på andet end at afvente bedring, så har Eva rådgivet om små målrettede øvelser og afslapningsøvelser på programmet. Det giver en følelse af at gøre noget, og man skærmer sig ikke. Vi har hele tiden haft en bred drøftelse af, hvad kan kroppen og systemet holde til. Hun anbefaler litteratur og andre veje, blandt andet henviste hun til Kolding Kommunes CSV, som også er et fantastisk tilbud til alle ramt af hjernerystelse. Eva har løbende tilpasset sig mine behov og muligheder, vi har altid kunne flytte en tid og ændre øvelser. Det har været en god investering. Vent ikke til lægen siger til, tag ansvar for dit eget behandlingsforløb.

Vis hele beretningen
Anbefaling fra Line 28 år

Fra første møde med Eva følte jeg mig straks tryg i hendes selvskab. I forbindelse med en langvarrige hjernerystelse, havde jeg mødt fagfolk villige til at hjælpe, men uden jeg kunne mærke forståelse for det sted, jeg var i livet. Derfor betød det rigtig meget, at Eva forstod hvad det ville sige at have en hjerne, der ikke fungere. Derudover skinnede det også rigtig tydeligt igennem at hun både brænder for og er virkelig dygtig til sit fag. Selvom der er stort arbejde i at træne sit syn op igen, føltes timerne ved hende som virkelig lærerig leg, hvor der var let til smil og grin.
Kan kun give mine varmeste anbefalinger. Vælg Eva!

Vis hele anbefalingen
Lone fortæller
Hjernerystelse

Maj 2022 pådrog jeg mig en hjernerystelse. Jeg var svimmel, meget lysfølsom, kunne ikke læse i en bog eller bruge skærm. I august blev jeg af en øjenlæge anbefalet at kontakte Eva, og det har jeg på intet tidspunkt fortrudt.

Vi fik hurtig lavet en tid, og fik fundet de øvelser til mig som gav mest mening. Øvelserne er blevet gennemgået sammen med Eva, og det har altid været en fornøjelse, der har været plads til smil og grin Hjemmeøvelserne har til tider været udfordrende for øjne og hoved, men kunne også se at der var fremskridt for hver gang jeg kom ved Eva. Hun har altid tid til at lytte til en, også de dage hvor det ikke altid var let. Hun har kommet med råd hvordan ens energi skulle bruges i løbet af dagen, og hvordan man bedst fik slappet af.

Eva har en god forståelse af hvordan man har det når hjernen ikke fungere, og hvilke udfordringer man kan have.

Det har været en rigtig god investering. Forvent ikke at lægen eller jobcenter fortæller om muligheden, men tag selv kontakt til Eva.

Efter og 7 måneder med 3 ugers interval, er jeg udlært i at bruge mine øjne igen 😊

Kan kun give min bedste anbefalinger herfra.

Vis hele beretningen
Jette Kjeldgaard fortæller
Ordblind

Hej Eva.
Hold nu op for en del år siden gik Frederik hos dig og jeg lovede i den forbindelse at skrive hvordan det går med ham. Bedre sent end aldrig… “Da vi kom med vores søn som skolen havde testet ordblind blev vi mødt af den yderst behagelig og kompetent person, som testede ham til ikke at være ordblind. Han havde nogle år forinden haft en hjernerystelse som havde gjort at hans øjne ikke længere arbejdede sammen.

Vi fik hver gang forskellige øvelser med hjem, ikke alle var lige behagelige, men de virkede og han mærkede forandringerne. Der er nu gået nogle år og tænk fra at få under middel og ikke bryde sig om at læse ja så har han sågar fået 12 i dansk og læser frivilligt forskellige bøger. Tænk en gang at træne hverdag i så kort tid kan have så stor en indflydelse på ens liv. 🙂 Vi anbefaler altid folk at tage kontakt til Eva, når vi hører om nogen der har problemer med at læse.

Eva, tusind tak for alt den hjælp du har givet os. Alt det bedste herfra.”

Vis hele beretningen
Charlotte fortæller
Syn

Vores søn på 12 år havde problemer med at se tavlen i skolen, læse undertekster på fjernsynet og sprang linjer over når han læste. Han var både ved øjenlæge og optiker, som nævnte at han havde lidt nedsat syn, men også at hans højre øje var “dovent” og at øjnene derfor ikke samarbejdede. Optikeren anbefalede os, at få en tid hos Eva til synstræning. Han startede op i januar og fik en masse forskellige og sjove øvelser, som vi trænede hver dag. Nu, 4 mdr senere, er forløbet afsluttet, da han nu ser tydeligt igen og hopper ikke længere over linjer når han læser. Så dette har været en investering på lang sigt fremfor at vælge den hurtige løsning og give ham briller.
Vi kan varmt anbefale Eva. Hun er god til at forklare og guide og er altid klar til at hjælpe, hvis der er spørgsmål.

Vis hele beretningen
Noras historie
Læsevanskeligheder

Vores datter Nora på 11 år har gået til synstræning hos Eva i 7-8 måneder. Og sikke en forskel! Vi er gået fra en pige, som ikke ville læse og ikke kunne læse til en pige, som nu selv tager en bog frem og læser. Hun læser også alt omkring sig som vejskilte, tilbudsskilte, butiksfacader osv.

Eva er rigtig god til at fornemme Nora og tilpasse øvelserne til hendes temperament og forudsætninger. Samtidig har Eva en meget rosende og positiv tilgang, som har gjort det til en fornøjelse at komme hver gang.

Efter den første nyhedens interesse havde lagt sig, har det krævet overskud og arbejde fra os som forældre, men det har været godt givet ud. Heldigvis er øvelserne ret varierede, så der altid er noget, der er nemt lige at gøre og så er man i gang.

Vi kan varmt anbefale Eva, og får vi behovet igen, så ved vi, hvor vi går hen.

Vis hele beretningen
Nanna fortæller
Syn

Jeg har gået til synstræning ved Eva ad to omgange, efter to separate ulykker. Begge forløb har været yderst professionelle og tilpasset min situation. Jeg har oplevet stor bedring i mit helbred efter forløbene, hvor især symptomer som svimmelhed, hovedpine og kvalme er blevet reduceret. Endvidere, har Eva en stor viden om følger efter hjernerystelse, og om hvordan man kan strukturere sin hverdag omkring dette, hvilket jeg har haft gavn af i processen.
Alt i alt, vil jeg give Eva og Synstræning Kolding de varmeste anbefalinger.

Vis hele beretningen
Anette
Syn

Efter en hjernerystelse havde jeg svært ved at fokusere, læse og bruge mine øjne. Var også ramt af svimmelhed/balance problemer og blev nemt ”rundtosset”. Gik hos Eva i 7 mdr. og med daglig træning (og det er daglig træning) er det blevet meget meget bedre.

Eva benytter sjove træningslege/træningsudstyr og nogle af øvelserne kan man træne selvom man er væk hjemmefra. For en som godt kan lide at være aktiv er det skøn og dejligt med den type øvelser. Det at sidde og se på skærm var et stort problem for mig.

Blev altid mødt med positivitet og forståelse og jeg følte mig godt tilpas.

Vis hele beretningen
Xenias historie
Syn

Min historie

Jeg er en kvinde på 28 år som har været udsat for en bilulykke og i den forbindelse har jeg pådraget mig en hjernerystelse som efter 9 måneder stadig gav mig mange ubehagelige symptomer. Jeg blev foreslået synstræning ved optikeren, da jeg oplevede at noget havde ændret sig med mit syn efter ulykken. Jeg fik tjekket at det ikke var styrken i mine briller, men jeg kunne mærke en forskel på den dårlige måde. Jeg havde på dette tidspunkt store problemer med at bruge skærm (specielt på arbejde) uden at blive svimmel og få hovedpine/migræne. Derudover blev jeg enormt træt, når jeg kørte bil, da jeg oplevede problemer med at følge med i alle de synsindtryk som af gode grunde flyttede sig under kørslen.

Min første gang ved Eva fik jeg lavet en screening hvor hun tjekkede en hel masse forskellige ting omkring mit syn. Jeg blev træt, svimmel og dårlig undervejs, men der var fint med pauser og ro løbende så det ikke blev for meget for mig. Der var stort fokus på, at jeg også skulle kunne holde til resten af dagen, samt skulle kunne køre derfra igen uden at være for træt. Alt sammen var forskellige ting, som vi efterfølgende skulle arbejde med. Alting blev skrevet grundigt ned, hvad jeg kunne i de forskellige øvelser.

Jeg havde fået af vide før opstart, at det ville kræve meget energi og vedholdenhed, at komme igennem sådant et forløb. Det gjorde det også, men Eva har hele været igennem været meget støttende og motiverende. Samtidig har hun haft et stort fokus på, hvordan jeg havde det og hvordan symptomerne på min hjernerystelse artede sig.

Jeg har igennem forløbet både haft det godt og været skidt tilpas alt efter hvilken øvelse jeg lavede. Det har Eva været super god til, at rette på eller komme med alternativer til, hvordan øvelsen kunne laves anderledes uden at jeg oplevede lige så meget svimmelhed og ubehag i øjnene.

Mit samsyn og min udholdenhed er blevet forbedret, så det stort set er perfekt nu. Samtidig med, at jeg har en følelse af at synstræningen er det, som har givet mig mest i hele mit sygdomsforløb efter hjernerystelsen i forhold til både at komme tilbage i arbejde, men også i forhold til at mindske symptomer som hovedpine, migræne, svimmelhed og utalt træthed.

Den sidste gang tjekkede vi det hele igennem igen ligesom ved første screening. Jeg havde rykket mig over al forventning i alle øvelserne og jeg sad tilbage med følelse af at det hele var faldet på plads og at det lige var det sidste der manglede for at sætte slutspurten ind i forhold til at blive raskmeldt på mit arbejde efter knap 1,5 års deltidssygemelding pga hjernerystelsen.

Jeg har anbefalet synstræning generelt, på baggrund af mit eget forløb, til flere venner og familiemedlemmer med hyppige hovedpiner/migræner, da jeg virkelig tror på at det også kan rykke noget for dem og ikke bare for personer med gener fra en hjernerystelse.

Eva får mine varmeste anbefalinger. Hun er så fagligt dygtig og professionel med det hun laver og forstår at ramme helt plet og fange hvad der fungerer bedst hos dig ud fra dine gener og problemer. Det har været enormt trygt for mig at komme hos Eva i de 7 måneder mit forløb tog. Det har været hårdt, energikrævende og til tider næsten uoverskueligt at skulle træne øjne, men for mig har lige præcis den investering været det hele værd.

Hilsen Xenia.

Alt i alt, vil jeg give Eva og Synstræning Kolding de varmeste anbefalinger.

Vis hele beretningen
Anette
Syn

Efter en hjernerystelse havde jeg svært ved at fokusere, læse og bruge mine øjne. Var også ramt af svimmelhed/balance problemer og blev nemt ”rundtosset”. Gik hos Eva i 7 mdr. og med daglig træning (og det er daglig træning) er det blevet meget meget bedre.

Eva benytter sjove træningslege/træningsudstyr og nogle af øvelserne kan man træne selvom man er væk hjemmefra. For en som godt kan lide at være aktiv er det skøn og dejligt med den type øvelser. Det at sidde og se på skærm var et stort problem for mig.

Blev altid mødt med positivitet og forståelse og jeg følte mig godt tilpas.

Vis hele beretningen